Gatunek rośliny z rodziny ogórecznikowatych (inaczej szorstkolistnych). Roślina uprawiana w celach zdrowotnych i kosmetycznych, pochodząca z krajów śródziemnomorskich. Ogóreczniki dorastają do około 70 cm, kwitną od lipca do sierpnia. Lubią dużo słońca, wilgotne, żyzne gleby i niewielkie opady, są rośliną stosunkowo łatwą w uprawie. Ogórecznik znany jest przede wszystkim z dobrego wpływu na układ krążenia i na odporność. Kwiaty ogórecznika są delikatne, mają błękitny kolor i wydzielają wraz z liśćmi charakterystyczny zapach ogórka. Zapach ten działa jako wabik dla owadów zapylających. Ogórecznik jest rośliną miododajną.
Skład: flawonoidy, garbniki, żywice, sole mineralne, boragoglandyna – olej o wysokiej zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamina C, alantoina, śluzy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy.
Występowanie: pochodzenie ogórecznika lekarskiego to Azja Mniejsza i Syria. Rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego. W Polsce stanowi roślinę uprawną.
Właściwości i działanie:
– polecany w przypadku chorób skórnych takich jak trądzik, łuszczyca, egzema, a także przy czyrakach i niewielkich oparzeniach.
– ma pozytywny wpływ na działanie układu odpornościowego dzięki zawartości kwasów omega i gamma. Pomaga w zapobieganiu infekcjom takim jak: zapalenie gardła, oskrzeli, płuc. Naturalnie występujący w roślinie śluz jest skutecznym środkiem wykrztuśnym przy kaszlu.
– łagodzi dolegliwości występujące podczas miesiączki.
– wykazuje pozytywne działanie na układ krążenia. Kwasy z grupy omega i gamma działają obniżająco na poziom „złego” cholesterolu LDL, jednocześnie normalizuje poziom „dobrego” cholesterolu HDL. Poprawiają przepływ krwi w naczyniach krwionośnych, pomagają obniżyć ciśnienie tętnicze.
– wykazuje działanie łagodzące na nieprzyjemne objawy związane z menopauzą. Wpływa korzystnie na gospodarkę hormonalną, dzięki czemu zmniejszają się uderzenia gorąca, wahania nastroju i złe samopoczucie.
– pomocny podczas odchudzania. GLA zawarte w roślinie powodują mniejszy przyrost tkanki tłuszczowej w porównaniu z innymi olejami roślinnymi.
– uważa się, że olej z ogórecznika lekarskiego ma wpływ na poprawę pamięci. Przedłuża on prawidłową pracę komórek w mózgu przy chorobach układu nerwowego. Może być\stosowany wspomagająco przy chorobie Alzheimera.
– wykorzystywany w przemyśle kosmetycznym. Olej z ogórecznika lekarskiego poleca się do pielęgnacji i wzmocnienia paznokci i włosów. Kwasy tłuszczowe i flawonoidy pomagają na podrażnienia skóry. Niwelują stany zapalne i zaczerwienienia. Ponadto ogórecznik jest sprzymierzeńcem w pielęgnacji skóry naczynkowej. Pomaga zwężać i wzmacniać ściany naczynek krwionośnych. Nieestetyczne pajączki stają się mniej widoczne. Także skóra z trądzikiem pospolitym lub różowatym doceni moc ogórecznika lekarskiego. Pomoże on zniwelować wydzielanie sebum, wyciszy stany zapalne. Ogórecznik lekarski zawarty jest nie tylko w kremach, ale i w szamponach, odżywkach i w maseczkach.
– wykorzystywany do aromatyzowania win, nalewek, octów, marynat z uwagi na specyficzny aromat. Liście, kwiaty i pędy ogórecznika dodaje się do sałatek. Ponadto można na bazie bazie ogórecznika przyrządzać sosy, dodawać do kanapek, omletów, a nawet do napojów orzeźwiających czy drinków.