Akacja jest drzewem, które na przełomie maja i czerwca zaczyna kusić swoim wyjątkowym, intensywnym zapachem. Drzewo akacjowe posiada niski pień i rozłożystą koronę. Maksymalna wysokość akacji to 25 metrów. Jest to roślina występująca niemal na każdym kontynencie. Kwiatu akcji nie znajdziemy tylko na Antarktydzie. Szacuje się, że istnieje ponad 1000 odmian akacji. Trzeba wspomnieć o tym, że tylko kwiat akacji jest jadalny, pozostałe części, kora i liście akacji zawierają toksyczne substancje mające szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Spożycie kory czy liści tej rośliny może doprowadzić nawet do ciężkiego zatrucia. W celach spożywczych, leczniczych, kosmetycznych i perfumeryjnych wykorzystuje się wyłącznie kwiaty akacji. W Polsce najpopularniejszym gatunkiem akacji jest robinia akacjowa. Występuje ona bardzo powszechnie na obszarach Polski.
Do Europy gatunek ten został sprowadzony w XVII w. Przez Jeana Robina pochodzącego z Ameryki Północnej. Właśnie od jego nazwiska więc wzięła się nazwa robinii akacjowej. Kwiaty akacji mają barwę białą, kremową, niektóre odmiany kwitną na żółto lub intensywnie różowo. Aromatyczne kwiaty akacji mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Kwitną one jednak dość krótko, między końcem maja, a połową czerwca. Jest to doskonały czas na zbiór akacji i jej suszenie. Kwiaty swój intensywny, słodki zapach zawdzięczają dużej zawartości olejku eterycznego. Miód akacjowy uważany jest za jeden z najkorzystniejszych dla zdrowia, zwłaszcza dla układu trawiennego. Ma on łagodny, delikatny smak. Pozostaje on najdłużej płynny spośród wszystkich miodów.
Skład: olejek eteryczny, garbniki, enzymy, karoten, flawonoidy, barwniki antocyjanowe, kwasy organiczne, sole mineralne.
Występowanie: w Polsce występuje dosyć powszechnie, drzewa akacjowe możemy podziwiać w parkach w postaci pięknych alejek akacjowych. Drzewo akacjowe występuje w strefach tropikalnych i subtropikalnych na niemal każdym kontynencie, wyłączając Antarktydę. Bardzo dużo drzew akacjowych występuje na terenie Afryki, zwłaszcza w Etiopii, Somalii, RPA, a także w Australii i Tasmanii. Na terenie Azji roślina występuje w dużych ilościach w Indiach.
Właściwości i działanie:
– Kwiaty akacji cechują się działaniem przeczyszczającym. Ułatwiają odtruwanie organizmu z toksyn.
stanowi doskonałe remedium na problemy trawienne. Działa w przypadku wielu dolegliwości i zaburzeń ze strony układu pokarmowego. Wykorzystywana jest jako środek na niestrawność, pobudza trawienie, jest także jednym ze środków stosowanych podczas leczenia objawów zapalenia dróg żółciowych. Ma ona także działanie rozkurczowe. Kwiat akacji polecany jest również pomocniczo przy chorobie wrzodowej i zapaleniu błony śluzowej żołądka i dwunastnicy.
– Działa tonizująco i wirusobójczo, przeciwobrzękowo. Leczy nadkwaśność żołądka, pobudza apetyt.
– Bardzo pomocna przy problemach z nerkami i pęcherzem moczowym. Stosowana w przypadku zmniejszonego wydzielania moczu, a także w przypadkach wystąpienia bakteryjnego zakażenia nerek.
– Działa pomocniczo jako środek na reumatyzmu.
– Pomocna w obniżaniu ciśnienia.
– Rozszerza naczynia krwionośne.
– Wykorzystywana jest także w przemyśle spożywczym, choć w Polsce jest dość niedocenianym składnikiem. Ze względu na swój aromat podnosi walory smakowe niektórych potraw.
– Używana do produkcji napojów, dżemów, konfitur czy ciast. Dodaje się ją także często jako składnik sałatek w wykwintnych restauracjach
– Akacja cechuje się także działaniem uspokajającym, polecana jest w przypadku osób zestresowanych, żyjących w napięciu nerwowym. Polecana też przy wyczerpaniu fizycznym.
– Herbata akacjowa polecana jest na wzmocnienie organizmu, zwłaszcza przy przeziębieniu, pomaga złagodzić kaszel ukoić obolałe gardło. Z kolei miód akacjowy poleca się zwłaszcza dzieciom, ponieważ rzadko wykazuje działanie alergizujące, ma też bardzo łagodny smak i aromat.
– Jest także znana z właściwości odświeżających oddech, delikatnie oczyszcza jamę ustną.
– Uznawana za afrodyzjak przez niektóre kultury.
– Doceniana ze względu na swój niepowtarzalny zapach, mocno intensywny, miodowy i lekko orzechowy. W Polsce akacje nazywa się potocznie “polskim jaśminem”. Zapach akacji działa pobudzająco na zmysły i równocześnie ma działanie odprężające, kojące. Olejek akacjowy wykorzystywany jest bardzo często w przemyśle perfumeryjnym i w aromaterapii.
– Kwiat akacji wykorzystywany jest także w kosmetyce. Na rynku dostępne są toniki akacjowe, hydrolaty, płyny micelarne, kremy, sera. Składnik ten ma właściwości nawilżające, łagodzące, tonizujące. Działa także antyoksydacyjnie, pomagając w zapobieganiu powstawania zmarszczek i spowalniać procesy starzenia się skóry.
Przepisy lecznicze:
Napar z kwiatów akacji
Składniki:
– Łyżka kwiatów robinii (świeżych lub suszonych)
– Szklanka wody.
Kopiastą łyżkę kwiatów akacji zalewamy szklanką wrzącej wody, następnie zostawiamy pod przykryciem przez 15 minut.