Babka lancetowata nazywana też babką jajowatą, zwyczajną czy piaskową. Można je rozróżnić poprzez zróżnicowany kształt liści poszczególnego rodzaju babek. Występują liście podłużne, liście o szpicowatym kształcie, bądź owalne. Kwiaty każdego rodzaju babek są bardzo podobne do siebie. Kwiatostan kwitnie przez kilka miesięcy w roku pojawiając się stopniowo od dołu i rosnąć ku górze. Łodyga osiąga wysokość 40 cm.
Liście babki zbiera się od czerwca do września i to właśnie one mają cudowne właściwości lecznicze. Liście należy suszyć od razu po ich zebraniu, w przeciwnym wypadku szybko zmienią kolor i stracą swoje właściwości.
Skład: liście zawierają flawonoidy, glikozydy irydoidowe (aukubinę), która posiada działanie antybiotyczne, ponadto zawierają śluzy, garbniki, sole mineralne ( potas, cynk, krzem, sód, żelazo, mangan, magnez, miedź, molibden, glin, fosfor i bor), witaminy: A, C I K, pektyny, kwasy organiczne, kwas askorbinowy, kwas nikotynowy, flawonoidy, karoteny i enzymy.
Występowanie: rośnie przede wszystkim w strefie umiarkowanej, zwłaszcza na północnych obszarach Eurazji, jednak występuje także w innych częściach świata, na przykład w Australii czy w Afryce Północnej. W Polsce uznawana za pospolicie rosnącą roślinę. Można ją spotkać na polach, łąkach, pastwiskach, przy drogach, miejskich trawnikach, a także w ogrodach. Lubi miejsca bardzo nasłonecznione, gleby czarnoziemne, gliniasto-piaszczyste. Jest mało wymagającą rośliną, nie potrzebuje zbyt dużej ilości wody.
Właściwości i działanie:
– Głównie działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne, odkażające, ściągające, wykrztuśne przy kaszlu, a także wykazuje działanie spazmolityczne na mięśnie gładkie oskrzeli.
– Świeży sok z liści babki służy jako dodatek do kosmetyków, na przykład kremów, maseczek, toników. Ma działanie przede wszystkim oczyszczające i przeciwbakteryjne. Polecana głównie na problemy z trądzikiem i do łojotokowej skóry.
– Właściwości zmniejszające opuchliznę wykorzystuje się w preparatach do pielęgnacji okolic oczu.
– Liście babki lancetowatej są doskonałym specyfikiem na otarcia skórne, czyraki, wysypki, rany. Przykładane do zmienionego chorobowo miejsca liście powodują szybsze gojenie dzięki obecności garbników.
– Uszczelnia naczynia krwionośne.
– Liście stosuje się także na miejsca po użądleniu owadów. Zmniejszają one obrzęk i minimalizują swędzenie po ukąszeniu.
– Wzmaga krzepliwość krwi.
– Młode liście babki stanowią składnik sałatek, sosów i zup.
– Babkę stosuje się w wielu syropach na kaszel dzięki jej właściwościom wykrztuśnym, jest także bardzo skutecznym lekiem w leczeniu zapalenia oskrzeli, stosowana jest także w nieżytach dróg oddechowych.
– Sok ze świeżych liści babki podaje się przy astmie.
– Ma zastosowanie w leczeniu choroby wrzodowej, przy biegunce i dolegliwościach jelitowych.
-.Chroni wątrobę przed uszkodzeniem, łagodzi zgagę, nadkwasotę żołądka.
– Badania wykazały, że roztwór wodny, jak i alkoholowy babki lancetowatej pomaga zwalczać bakterie Staphylococcus, Salmonella i inne.
– Odwar z liści stosuje się do przemywania oczu przy zapaleniach spojówek i powiek.
– Babka ma zastosowanie także w leczeniu łupieżu.
– Stosowana także przy infekcji układu moczowego.
Przepisy lecznicze:
Odwar z liści babki lancetowatej.
Składniki:
– Łyżka liści babki lancetowatej
– Szklanka wrzącej wody
Przygotowujemy szklankę wrzącej wody i zalewamy nią łyżkę liści babki lancetowatej. Powstałą mieszankę przekładamy do garnka I zostawiamy na gazie do momentu wrzenia. W kolejnym kroku gotujemy naszą mieszankę pod przykryciem przez około 5 minut. Bierzemy odwar z palnika, pozostawiamy pod przykryciem przez 15 minut żeby napar nabrał odpowiednich właściwości. Odcedzamy liście. Najlepiej pić napar 2 razy dziennie po pół szklanki. Odwarem można przemywać rany i podrażnioną skórę. Odwar polecany jest także do stosowania na skórę głowy wspomagająco przy leczeniu łupieżu.
Okłady z liści
Przygotowujemy świeże albo roztarte liście babki lancetowatej, układamy je na gazę i przykładamy do miejsca otarcia, zapalenia, rany, czyraka, opuchnięcia, wysypki, po ukąszeniu. Przymocowujemy powstały opatrunek bandażem lub plastrem. Najlepiej zostawić opatrunek na co najmniej kilka godzin.
Składnik sałatek i smoothies
Świeże liście babki lancetowatej można wykorzystać jako dodatek do sałatek albo do zdrowotnych smoothies. Liście są co prawda nieco gorzkie w smaku, ale zawierają wiele cennych dla zdrowia składników, związków, witamin i soli mineralnych.
Syrop z babki lancetowatej
Składniki:
– Sześć garści liści babki lancetowatej.
– Woda.
– 400 gramów cukru.
– 200 gramów miodu.
Do przyrządzenia syropu potrzebujemy sześć garści liści. Mielimy je, dolewamy do nich wody do poziomu liści. Stawiamy mieszankę na gazie, dodajemy do niej 400 gramów cukru i 200 gramów miodu. Często mieszając gotujemy mieszankę na wolnym ogniu do czasu zgęstnienia wywaru. Gorącą mieszankę przelewamy do słoika, mocno zakręcamy, następnie obracamy wieczkiem do dołu. Syrop należy trzymać w chłodnym miejscu. Po otwarciu przechowujemy wyłącznie w lodówce. Przy infekcji, przeziębieniu pijemy 1-2 łyżki syropu dziennie.