Głóg

Roślina należąca do rodziny różowatych. Jest krzewem o zachwycającej urodzie i ładnym zapachu. Zwykle osiąga 2 metry wysokości, chociaż niektóre odmiany osiągają wysokość nawet więcej niż 10 metrów. Jest łatwy w pielęgnacji i w uprawie. Na świecie występuje ponad 200 gatunków głogu. W Polsce występują dwie odmiany tej rośliny: jednoszyjkowe i dwuszyjkowe. Głóg występuje pod postacią krzewów lub niezbyt wysokich drzew.
Odmiana jednoszyjkowa kwitnie od maja do czerwca. Tworzy ona dosyć niewysokie, rozległe krzewy. Kwiaty głogu zebrane w podbaldachy przybierają barwę jasnokremową, odznaczają się one intensywnym zapachem. W kwiatach występuje tylko jedna szyjka i właśnie stąd wzięła się nazwa tejże odmiany. Owoce mają nasycony, czerwony kolor, dojrzewają one od sierpnia do października, są jadalne, osiągają średnicę ok 1 cm.
Głóg dwuszyjkowy wydaje kwiaty, które wyróżniają się dwiema szyjkami. Drobne kwiaty tej odmiany tworzą baldachogrona i kwitną w maju. Kwiaty mają barwę białą, bądź różową. Ich zapach określa się najczęściej jako niezbyt przyjemny, mocny, intensywny. Krzew ten jest niewysoki, osiąga zwykle wysokość 4 metrów.
Do celów leczniczych wykorzystuje się kwiatostan i owoc głogu. Główne związki o dobroczynnym działaniu to flawonoidy. Mają one właściwości rozkurczające mięśnie gładkie naczyń krwionośnych. Związki wielofenolowe zawarte w głogu pomagają zaś w obniżaniu ciśnienia tętniczego krwi. Kwiatostany głogu zbiera się na początku kwitnienia, natomiast owoce jesienią.
Skład: flawonoidy, związki wielofenolowe, witamina A, C, sorbitol, garbniki, kwasy triterpenowe, olejek eteryczny, eskulina, związki azotowe, mineralne, cukry, pektyny.

Występowanie: W Polsce głóg stanowi pospolitą roślinność, występującą niemal wszędzie, zwłaszcza na nizinach i w niższych pasmach górskich. Rośnie w lasach liściastych, parkach, przy ulicy, na cmentarzach, można go spotkać także w ogrodach przydomowych. Roślinę tę można zobaczyć w niemal całej Europie, nieco rzadziej rośnie na jej północnych terenach. Ponadto spotkamy ją w Azji Zachodniej, w Ameryce Północnej i w Afryce Północnej.
Właściwości i działanie:
– Głóg uważa się za lek na serce. Rozszerza naczynia wieńcowe, wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie. Jego właściwości są więc często wykorzystywane w preparatach na dolegliwości związane z sercem. Dobroczynne działanie głogu zapewniają zawarte w nim flawonoidy. Sprawiają one, że serce jest lepiej dotlenione, mocniejsze, mniej przeciążone. Głóg wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe.
– Działa pozytywnie na pracę mózgu, dotlenia go, poprawia ukrwienie, jest pomocny przy zawrotach głowy, wykorzystuje się go także przy problemach z pamięcią.
– Obniża ciśnienie tętnicze.
– Obniża poziom złego cholesterolu i poziom lipidów.
– Pomocniczo wykorzystywany jako środek na lepsze trawienie.
– Ma zastosowanie lecznicze przy zapaleniu błony śluzowej jamy ustnej.
– Pomocny przy atakach dusznicy bolesnej.
– Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze.
– Zaletą głogu jest także działanie przeciwutleniające, spowalnia on procesy starzenia,
– Pomocny przy łagodnych stanach bezsenności.

Przepisy lecznicze:

Dżem z głogu
Składniki:
– 500 gramów owoców głogu,
– 400 gramów cukru,
– 3 szklanki wody
Przed wykonaniem dżemu należy dokładnie umyć owoce i usunąć pestki ze wszystkich owoców. Następnie zalewamy je wodą. Gotujemy do miękkości . Wrzucamy do osobnego pojemnika i blendujemy mieszankę na gładką masę. Dodajemy miksturę do garnka, wsypujemy cukier. Gotujemy przez około 10 minut i w ten sposób przygotowane odstawiamy na 16h. Po tym czasie mieszankę ponownie zagotowujemy. Przestajemy gotować w monecie gdy owoce staną się szkliste. Ciepły jeszcze dżem przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy.

Nalewka z głogu
Składniki:
– 1 kilogram owoców głogu.
– 1 litr spirytusu.
– 1 litr wody.
– 600 gramów cukru.
– ilka goździków do smaku.
– Skórka cytrynowa do smaku.
Do głębokiego, zakręcanego i szklanego naczynia wrzucamy owoce, wlewamy 250 ml wody i 1 litr spirytusu. Odstawiamy na 10 dni do maksymalnie 14 dni. Zamykamy naczynie i każdego dnia “leżakowania” lekko potrząsamy zawartością naczynia. Po tym czasie odsączamy spirytus od owoców za pomocą sita. Pozbywamy się owoców zostawiając tylko spirytus. 750 ml wody zagotowujemy dorzucając skórkę cytrynową i goździki. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Po tym czasie mieszamy ciecz razem z przygotowanym wcześniej spirytusem. Odstawiamy nalewkę na 3-4 dni. Po tym czasie będzie ona gotowa do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Abra

Tarot Miłości

Wróżba z kart Tarota w oparciu o rozkład krzyż celtycki.

Tarot

Postaw Tarota

Horoskop na dziś Horoskop na dziś

Sprawdź co Cię dzisiaj czeka
20 grudzień 2024

Sprawdź
Faza Księżyca Faza Księżyca

Sprawdź fazę Księżyca na dziś

Sprawdź
Horoskop na dziś Wibracja na dziś

Dzisiejszy dzień będzie Ci się dłużył, poczujesz spadek energii i sił witalnych. Pojawią się nieprzewidziane przeszkody i trudności. Dzień będzie wymagał od Ciebie pracowitości i uporządkowania spraw. W dzisiejszym dniu dobrze zadbać o przyszłe terminy, gdyż czwórka sprzyja myśleniu perspektywicznemu, planowaniu i budowaniu, dlatego dziś warto umówić się na ważne spotkania i rozmowy, które musimy odbyć w najbliższej przyszłości. Postaraj się myśleć z wyprzedzeniem i planuj. Uporządkuj rozliczenia. W finansach unikaj ryzyka. Niestety dziś będziesz musiał zrezygnować z przyjemności i rozrywek.

Horoskop na dziś Magiczne Ciasteczko
Najpiękniejsze są wspomnienia, które są jeszcze przed nami.