Dziurawiec zwyczajny

Roślina o wszechstronnym działaniu, powszechnie występująca, porastająca łąki, polany, skraje lasów, podmiejskie tereny. Charakteryzuje się wszechstronnym działaniem leczniczym. Inna nazwa to dziurawiec świętojański. Osiąga maksymalną wysokość ok. 80 cm, kwitnie od czerwca do września, dając żółte kwiaty. Łodyga jest sztywna, rozgałęzia się od góry. Blaszka liścia posiada prześwitujące kropki, w których znajdują się zbiorniki olejków eterycznych. Stąd też wzięła się nazwa dziurawiec.
Skład: garbniki, flawonoidy, hyperozyd, rutyna, kwercetyna, olejki eteryczne, żywice, pektyny, kwasy organiczne, witaminy, sole mineralne, cukry.
Występowanie: roślina spotykana na całym świecie, w Polsce występuje przede wszystkim na łąkach, leśnych polanach, skrajach dróg.
Właściwości i działanie:
– Wszechstronne działanie przy dolegliwościach żołądkowych. Działa przy stanach zapalnych błony śluzowej żołądka i jelit, pomaga przy zastoju żółci w pęcherzyku żółciowym przy zmniejszonym wydzielaniu soku żołądkowego, a także przy oraz osłabieniu czynności wątroby.
– Pomocny w przypadku braku apetytu, bólach brzucha, wzdęciach i zgadze. Garbniki bakteriostatyczne zawarte w dziurawcu działają przeciwbiegunkowo.
– Szczególnie pomocne zastosowanie w przypadku zmniejszonego wydalaniu moczu i przy kamicy, a także w skazie moczanowej. Dziurawiec posiada udowodnione, bardzo dobre działanie moczopędne.
– Zalecany przy stanach niepokoju i przy wyczerpaniu nerwowym. Posiada właściwości uspokajające, rozluźniające, wykazuje działanie przeciwdepresyjne, dlatego wykorzystywany jest w preparatach ziołowych o działaniu przeciwdepresyjnym. Dziurawiec pomaga w zachowaniu odpowiedniego poziomu serotoniny w organizmie.
– Wykorzystywany do płukania dziąseł, gardła i jamy ustnej.
– Pomocniczo stosowany w leczeniu bielactwa.
– Wykazuje działanie antyseptyczne, pomaga regenerować uszkodzenia naskórka.
– Należy go stosować ostrożnie gdyż wchodzi w interakcje z niektórymi lekami, działa również fotouczulająco.

Przepisy lecznicze:

Napar z dziurawca
Składniki:
– Łyżka ziela dziurawca.
– Szklanka wody.
Zalewamy łyżkę ziół szklanką wrzącej wody. Odstawiamy pod przykryciem na 20 minut. Po tym czasie napój jest gotowy do spożycia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *