Lukrecja

Bylina z rodziny bobowatych, której nazwa pochodzi od greckich słów: glykis – „słodki” i rhiza – „korzeń”. Lukrecja obejmuje 36 gatunków znajdujących się w Europie, Azji, Australii i w Ameryce Północnej i Południowej. Roślina charakteryzuje się bardzo słodkim smakiem, uznaje się, że jest ona 50 razy słodsza od cukru białego. Wszystko dzięki zawartości związku chemicznego nazwie glicyryzyna, a także innych składników: sacharozy, glukozy, mannitolowi.
Skład: saponiny triterpenowe (glicyryzyna), flawonoidy, kumaryna, fitosterole, kwasy organiczne, asparagina, olejek eteryczny, związki lipidowe, kwasy organiczne, betaina, cholina, aminokwas, sole mineralne. Olejek eteryczny lukrecji zawiera blisko 30 substancji m.in. : linalol, fenchon, aldehyd benzoesowyWystępowanie: Europa wschodnia i południowa, Kaukaz, Mongolia, Libia, środkowa i zachodnia Azja, Syberia, rzadziej w: Australii, Ameryce Północnej i Południowej.
Właściwości i działanie:
– Stosowana przy zaburzeniach układu oddechowego. Skutecznie oczyszcza drogi oddechowe. Ma działanie wykrztuśne, rozrzedza wydzielinę. Pomaga w produkcji czystego zdrowego śluzu, bez tworzenia się lepkiej, uciążliwej i zalegającej flegmy. Wyciąg z rośliny ma działanie wykrztuśne poprzez pobudzanie funkcji wydzielniczej błon śluzowych górnych dróg oddechowych i ruchów nabłonka rzęskowego. Stosuje się ją zwłaszcza przy suchym kaszlu, w nieżytach oskrzeli i gardła, przy zapaleniu migdałków, przy przewlekłej chrypce, także przy astmie.
– Pomaga zahamować rozwój bakterii Helicobacter pylori, które wpływają na rozwój choroby wrzodowej.
– Wspomaga funkcjonowaniu układu pokarmowego. Pomaga przy problemach trawiennych. Jej stosowanie przynosi ulgę przy zatruciach, wzdęciach, nadkwasocie i bólach żołądka.
– Dzięki fitoestrogenom pomaga złagodzić objawy menopauzy i PMS (zespołu napięcia przedmiesiączkowego).
– Polecana przy łysieniem androgenowym. Kwas glicyryzynowy zawarty w lukrecji obniża poziom wolnego testosteronu u mężczyzn.
– Charakterystyczny, wyrazisty i słodki smak i zapach lukrecji wykorzystuje się w branży spożywczej do wyrobu czekolady, żelków, cukierków, napojów. Smak lukrecji albo się kocha albo nienawidzi.
– Wykazuje działanie antywolnorodnikowe, działa także przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie. Ma to zastosowanie w kosmetyce przy produkcji preparatów przeciwstarzeniowych i antytrądzikowych. Lukrecja wykorzystywana jest także w kosmetykach do i po opalaniu i w preparatach regenerujących w przypadku podrażnień skóry i stanów zapalnych. Działa kojąco i nawilżająco, przyspiesza gojenie. Wspomaga także leczenie łuszczycy, egzemy i atopowego zapalenia skóry.
Należy uwazaćna dawkowanie lukrecji. Zbyt duże ilości przyjmowane przez dłuższy czas mogą prowadzić do zmniejszonego wydalania moczu, groźnych dla zdrowia obrzęków różnych części ciała, a nawet płuc, podwyższonego ciśnienia i zaburzeń rytmu serca.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *