Malina stanowi grupę gatunkową rodzaju Rubus L. Na świecie wyróżnia się obecnie ponad 200 gatunków malin. Owoce w zależności od odmian mają różne barwy: czarną, czerwoną, purpurową, żółtą, a nawet białą. Poszczególne odmiany różnią się także kształtem i wielkością. Zarówno owoce, jak i liście maliny zawierają ogromne ilości cennych witamin, minerałów i związków. Cudowne właściwości malin znane były już w czasach starożytnych. Rzymianom zawdzięczamy rozpowszechnienie uprawy maliny na terytorium całej Europy. W Polsce maliny można spotkać przeważnie w lasach i ogrodach. wydają one owoce latem w drugim roku upraw. Malinę wyróżnia pyszny, słodki smak owoców.
Skład:
owoce: liczne witaminy (C, E, z grupy B), pektyny, cukry, antocyjany, kwasy organiczne (jabłkowy,. cytrynowy, salicylowy), związki śluzowe, związki zapachowe, substancje mineralne (potas, wapń, żelazo, magnez, cynk).
liście: kwasy organiczne, garbniki, flawonoidy, sole mineralne ( żelazo, wapń).
łodygi: witaminy, minerały.
Występowanie: powszechnie w całej Europie i Azji.
– Właściwości i działanie:
– Wykazuje działanie przeciwgorączkowe, napotne. Popularny jest syrop lub sok z malin pomagający zwalczyć infekcje, zbić gorączkę. Ma on także działanie wzmacniające i poprawiające odporność.
– Ma wpływ na obniżenie ciśnienia krwi,
– Wspomaga leczenie niedokrwistości.
– Uważa się, że malina może wykazywać potencjalne działanie antynowotworowe ze względu na swój bogaty skład, zwłaszcza dzięki występowaniu wysokiej zawartości kwasu ferulowego i beta-sitosterolu
– Owoce malin mogą spożywać osoby chorujące na cukrzycę, mają one niski indeks glikemiczny.
– Wywar z liści stosuje się do przemywania zmienionych chorobowo miejsc.
– Wykorzystywana w kuchni na dużą skalę. Owoc maliny jest dodatkiem do wielu słodkich potraw: ciast, deserów, naleśników, dżemów. Maliny stanowią także bardzo zdrową przekąskę. Ponadto wykorzystuje się malinę do wyrobu herbat, nalewek, syropów, win, miodów.
– Wykorzystywana jako składnik wielu kosmetyków. Olej z malin lub ekstrakt nawilża, wygładza i zmiękcza skórę. Malina wykazuje też działanie przeciwzapalne, pomaga pozbyć się trądziku hamując wydzielanie sebum. Roślina ta działa także w przypadku łupieżu. Jest też obecna w mydłach, szamponach, odżywkach i maskach do włosów.
– Herbaty z liści malin nie powinny stosować kobiety w ciąży, uważa się, że może ona przyspieszać skurcze porodowe.
Przepisy lecznicze:
Nalewka z malin
Składniki:
– 1,5 kg malin,
– 1000 ml wódki.
– 500 gramów cukru.
Przygotowujemy duży słój o minimalnej objętości minimum 3 litry. Zbieramy lub kupujemy półtora kilograma dojrzałych malin. Owoce czyścimy z szypułek jeśli są i płuczemy bardzo delikatnie pod bieżącą wodą. Przekładamy umyte owoce do słoja i dodajemy 1,2 l wódki. Potrząsamy słoikiem, następnie zamykamy go. Odkładamy go w chłodne, ale słoneczne miejsce na tydzień pamiętając, by potrząsnąć słoikiem każdego dnia. Po tygodniu leżakowania przelewamy samą nalewkę do mniejszego słoika. Słoik zakręcamy i odstawiamy w to samo miejsce wraz ze słojem z samymi malinami. Do słoja z malinami dolewamy pozostałą część wódki (300ml). Zasypujemy cukrem, mieszamy. Zakręcamy słoik i trzymamy dwa dni znów mieszając co jakiś czas. Powstały sok i owoce przecedzamy przez sito do słoika z nalewką otrzymaną wcześniej. Mieszany. Nalewka jest gotowa do spożywania.
Napar z owoców malin
Składniki:
– 2 łyżki suszonych malin.
– 1 szklanka wody 300 ml.
Maliny suszone zalewamy bardzo gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem na około 15 minut. Przecedzamy i pijemy dwa razy dziennie podczas przeziębienia i gorączki.
Napar z liści malin
– Czubata łyżka liści malin
– 1 Szklanka wody 300 ml
Łyżkę liści malin zalewamy bardzo gorącą wodą i odstawiamy pod przykryciem do 15 minut. Przecedź. P?emy po szklance naparu maksymalnie 2 razy dziennie przy niestrawności.