Mięta

Roślina z rodziny jasnotowatych, występująca dość pospolicie na świecie. Mięta rośnie głównie w Europie a także w Azji, Afryce, w Australii i w Ameryce Północnej. Roślina ta wyróżnia się specyficznym, świeżym aromatem i przyjemnym smakiem. Wykorzystywana jest w lecznictwie, w kuchni i w kosmetyce. Jest rośliną wieloletnią, w uprawie mało wymagająca, lubi średnie nasłonecznienie i podłoża dosyć wilgotne. Mięta pieprzowa jest najczęściej uprawianym gatunkiem jeśli chodzi o zastosowanie typowo lecznicze. Stanowi ona również najbardziej popularny gatunek w Polsce. Powstała ona poprzez krzyżówkę dwóch gatunków: mięty nadwodnej i dzikiej mięty zielonej.
Mięte pieprzową stosuje się najczęściej w formie herbat o zdrowotnych właściwościach. W kuchni stanowi ona dodatek do dań, ponadto jest ona wykorzystywana także w celach kosmetycznych. Innym popularnym gatunkiem w Polsce jest mięta zielona często używana do wyrobu past do zębów i gum do żucia. Przy dolegliwościach żołądkowych często stosuje się też dosyć popularny w Polsce gatunek – miętę polną. Mięta wykazuje przede wszystkim działanie bakteriobójcze, przeciwzapalne, rozkurczowe. Poleca się ją przy dolegliwościach trawiennych, w przypadku wzdęć i przy kolkach jelitowych.
Z mięty pieprzowej do celów leczniczych pozyskuje się głównie liście.
Skład: olejek eteryczny, witaminy: A, C, z grupy B, minerały: magnez, żelazo, potas, mangan, miedź, cynk, fosfor.
Występowanie: bardzo licznie, zwłaszcza obszary Europy, Azji, ponadto rośnie w Ameryce Północnej i w Afryce.


Właściwości i działanie:
– Pomocna przy dolegliwościach ze strony układu pokarmowego. Sprawdza się przy problemach trawiennych – w tej sytuacji w szczególności poleca się pić napar z liści mięty. Mięta wspomaga trawienie, zwiększa wydzielanie żółci, poprawia apetyt, usuwa wzdęcia, kolki, zaparcia. Działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego. Pomaga zlikwidować nudności.
– Jest pomocna w przypadku zespołu jelita drażliwego. Pomaga ona złagodzić ból związany ze stanem zapalnym w przewodzie pokarmowym.
– Olejek z mięty jest niezawodny przy inhalacjach. Pomaga przy zakażeniach układ oddechowego. Olejek z mięty wykazuje przede wszystkim właściwości wykrztuśne, co pomaga pozbyć się nadmiaru wydzieliny z płuc.
– Ma działanie przeciwbakteryjne, przeciwpleśniowe, pomaga np. przy , bakteriach E Coli i przy Salmonelli. Przy zatruciach pokarmowych ulgę przyniesie stosowanie olejku z mięty.
– Jest naturalnym konserwantem niektórych produktów żywnościowych.
– Działa uspokajająco, pomaga w zasypianiu.
– Mentol uzyskiwany z olejku eterycznego mięty znieczula miejscowo, działa przeciwbólowo, chłodzi.
– Poprawia koncentrację.
– Działa wspomagająco przy migrenach i w przypadku bólu głowy.,
– Stosowana zewnętrznie ma działanie przeciwświądowe i przeciwzapalne.
Pomocna przy ospie i wietrznej i opryszczce. Łagodzi świąd, przyspiesza gojenie.
– Pomaga zniwelować nieświeży oddech. Stosowana przy wyrobie past do zębów i płynów do płukania jamy ustnej.
– Wykorzystywana też w środkach owadobójczych. Pomaga pozbyć się os, szerszeni i karaluchów.
– Szeroko stosowana w kosmetyce. Stanowi ważny składnik kremów i balsamów do twarzy i ciała. Chłodzi, łagodiz stany zapalne, oczyszcza cerę. Miętę wykorzystuje się także w produktach do pielęgnacji włosów. Pomaga pozbyć się łupieżu, hamuje łojotok.
– Olejek z mięty stosuje się do produkcji perfum, wód toaletowych i świec zapachowych.
– Stanowi dodatek do wielu dań i napojów. Niezastąpiona jako składnik lemoniad i drinków alkoholowych. Dodawana często do potraw rybnych, drobiowych, a także do sosów i deserów.

Przepisy:

Miętowe smoothie
Składniki:
– Garść listków świeżej mięty,
– Banan
– 2 owoce kiwi.
– 1 łyżeczka miodu.
– Sok z limonki, ewentualnie z połowki cytryny.
Owoce obieramy i umieszczamy w blenderze. Wyciskamy sok z limonki, wrzucamy listki mięty pozostawiając jeden lub dwa do dekoracji.. Wszystko blendujemy aż do uzyskania gładkiej masy. Dla smaku dodajemy łyżeczkę miodu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *