Koper włoski, inaczej zwany fenkułem zwyczajnym lub niekiedy koprem słodkim zaliczany jest do rodziny selerowatych (baldaszkowatych). Jest to dwuletnia roślina, której właściwości zdrowotne odkryto już w starożytności. Koper włoski składa się z białej lub jasnozielonej bulwy (inaczej cebuli), łodyga otoczona jest strzępiastymi liśćmi. Roślina daje drobne owoce. W celach spożywczych wykorzystuje się cały koper ; bulwę, liście, łodygę i owoce, jednak wyłącznie owoce wykazują właściwości lecznicze. W Polsce koper włoski znany jest jako przyprawa wyróżniająca się mocnym, anyżowym zapachem i smakiem. Fenkuł uznawany jest za dobry środek na polepszenie trawienia. Ma także właściwości wiatropędne i polecany jest do pobudzenia laktacji u kobiet karmiących piersią.
Skład: nienasycone kwasy tłuszczowe, flawonoidy, witaminy A, z grupy B, C, potas, wapń, magnez, fosfor, sód, nienasycone kwasy tłuszczowe i wysoką zawartość flawonoidów.
Występowanie: głównie obszar basenu Morza Śródziemnego, tereny Azji Mniejszej, a także w wielu rejonach świata. Występuje również w Polsce.
Właściwości i zastosowanie:
– Właściwości wspomagające trawienie. Pomaga na wzdęcia, zgagę i niestrawność.
– Bogaty w fitoskładniki takie, np. jak rutyna, kwercetyna. Posiada silne właściwości antyoksydacyjne. Działa przeciwnowotworowo i przeciwzapalnie. Neutralizuje wolne rodniki.
– Działa wiatropędnie dzięki zawartości anetolu w olejku koprowym. Wykazuje działanie rozkurczowe, co zmniejsza napięcie mięśni gładkich.- Uważany jest za silny afrodyzjak.
– Poprawia laktację u matek karmiących piersią jednak powinno się go stosować z rozwagą podczas karmienia piersią, i najlepiej po konsultacji z lekarzem. Najnowsze badania wykazują, że fenkuł działa mocno estrogennie i nadmiar tego hormonu może przenikać do mleka matki. Powinno się także unikać podawania kopru włoskiego podczas kolek niemowlęcych i wybrać bardziej bezpieczne metody zwalczania nieprzyjemnych dolegliwości przy kolce.
– Pobudza apetyt. Nasiona kopru zwiększają produkcję soku żołądkowego i żółci.
– Wysoka zawartość witaminy C wspomaga układ odpornościowy.
– Bogate źródło błonnika. Obniża poziom cholesterolu.
– W kuchni wykorzystywany w całości. Można spożywać w surowej postaci dodając do sałatek. Bulwy fenkułu można podsmażać, gotować, dusić. Łodygi stanowią dodatek do zup, zaś liście i nasiona wykorzystuje się jako przyprawę.
– Wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze
– Korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy.
– Ma właściwości wykrztuśne. Pomocny w leczeniu infekcji górnych dróg oddechowych.
– Pomaga na bolesne miesiączki.
– Zastosowanie przy higienie jamy ustnej.
– Działa pomocniczo w walce z retinopatią oraz jaskrą.
– Uznawany za naturalny i skuteczny środek w zwalczaniu wszawicy i pcheł.