Bazylia

Bazylia to zioło jednoroczne, które można uprawiać w donicy i w ogrodzie. Jest to jedno z najczęściej wykorzystywanych w kuchni  ziół. Nazywane bazylią wonną, zwyczajną, bazylkiem ogrodowym lub bazyliszką polską. W Polsce najpopularniejszymi gatunkami spośród 150 odmian występujących na świecie, są: bazylia pospolita, bazylia cytrynowa i bazylia czerwona. Roślina ta osiąga niewielkie rozmiary, ma charakterystyczne lekko zaokrąglone listki, wyróżnia się przyjemnym zapachem i smakiem. Uprawia się ją również jako krzew ozdobny. Jej okres kwitnienia w Polsce to miesiące letnie, głownie lipiec i sierpień. Bazylia kocha słońce, miejsca, które są osłonięte  od wiatru, glebę żyzną i wilgotną. Najlepiej uprawiać tę roślinę z rozsady.
Osiąga ona maksymalną wysokość 50-60 cm. Zioło to prócz walorów smakowych, posiada również  liczne walory lecznicze. Bardzo ważne, aby roślina ta produkowała nowe liście zamiast kwiatów, dlatego powinno się obrywać listki bazylii z jej wierzchołka. Należy także pozostawić kilka listków u nasady łodygi.
Skład: garbniki, saponiny, flawonoidy, witaminy, sole mineralne: sód, potas, wapń, fosfor, magnez, a także  kwas trionowy, eugenol.
Występowanie: zioło to uprawia się niemal na całym świecie, zwłaszcza w słonecznych miejscach.
Właściwości I działanie:
– Wzbogaca smak i aromat potraw, doskonale komponuje się ze świeżymi pomidorami czy sosami na bazie pomidorów, a także z mięsem, makaronem. Dobra w postaci suszonej, można również spożywać świeże listki bazylii prosto z donicy.
– Środek na niestrawność – bazylia zwiększa wydzielanie soków trawiennych, działa rozkurczowo, niweluje nadmiar gazów, redukuje kolki i łagodzi wzdęcia.
– Stosowana w aromaterapii, posiada właściwości relaksujące, odprężające.
– Roślina odstraszająca owady, komary, muszki.
– Wykorzystywana jako krzew ozdobny.
– Posiada działanie wspomagające leczenie przy przeziębieniu.
– Wykorzystywana w kosmetyce, posiada działanie silnie regenerujące skórę.
– Składnik płynów do płukania jamy ustnej.

Przepisy:

Pesto bazyliowe.
Składniki:
– Listki z dwóch doniczek bazylii.
– 3 ząbki czosnku średniej wielkości, ewentualnie dwa duże ząbki czosnku.
– Spora garść orzechów piniowych, ewentualnie nerkowców, około 40 gramów.
– Niewielki kawałek parmezanu, około 60 gramów.
– Dobrej jakości oliwa typu extra vergine, maksymalnie 80 ml.
– Szczypta soli.
Listki bazylii należy umyć i wysuszyć. Wszystkie składniki  oprócz oliwy miksujemy blenderem, następnie stopniowo dolewamy oliwę, by kontrolować konsystencję pesto. Sos gotowy! Pesto można wykorzystać od razu bądź przelać do słoików. Jeśli chcemy zachować sos na później słoik trzeba mocno zakręcić i zużyć w ciągu maksymalnie 10 dni. Doskonałe do podania z makaronem  bądź na kanapki z pomidorem. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Abra

Tarot Miłości

Wróżba z kart Tarota w oparciu o rozkład krzyż celtycki.

Tarot

Postaw Tarota

Horoskop na dziś Horoskop na dziś

Sprawdź co Cię dzisiaj czeka
18 listopad 2024

Sprawdź
Faza Księżyca Faza Księżyca

Sprawdź fazę Księżyca na dziś

Sprawdź
Horoskop na dziś Wibracja na dziś

Dzisiejszy dzień upłynie w wibracji liczby jeden. Poczujemy bardzo silny przypływ energii, będziemy wykazywać większą inicjatywę w wielu dziedzinach. Bardzo dobry dzień na rozpoczynanie ważnych przedsięwzięć, podejmowanie decyzji, wdrażanie w życie nowych planów. Czeka nas wiele nowych wydarzeń, dużo kontaktów z ludźmi. Dzisiejsza wibracja jedynki, sprzyja kupowaniu i sprzedaży. Tego dnia najlepiej polegać na sobie. Dobry dzień na nowe działania, na przykład na  rozpoczęcie diety

Horoskop na dziś Magiczne Ciasteczko
Kto wielkie stawia kroki daleko nie zajdzie.