Koniczyna czerwona, inaczej zwana łąkową jest pospolitą rośliną
Siew ma miejsce od marca do początku kwietnia. Nasiona umieszcza si\e na maksymalna głębokość 2 cm w ziemi. Zbiór nasion koniczyny rozpoczyna się w połowie maja. Koniczyna wymaga stanowisk w których ma zapewnione odpowiednie warunki wilgotnościowe. Dobrze rośnie w rejonach górskich i morskich.
Skład: flawonoidy, izoflawony, antocyjany, glikozydy fenolowe, salicylany kumaryny, kwasy mineralne, witaminy A, B, C, E, mikroelementy: żelazo, wapń, potas, magnez, fosfor, selen, garbniki, olejki eteryczne, karoten.
Występowanie: tę pospolitą roślinę można spotkać przede wszystkim w Europie, w środkowej części Azji, w północnej Afryce oraz w Ameryce Północnej i Ameryce Południowej.
Właściwości i zastosowanie:
– Podnosi poziom estrogenów w organizmie, działa pomocniczo przy łagodzeniu objawów menopauzy. Łagodzi uderzenia gorąca, ogranicza potliwość.
– Łagodzi dolegliwości miesiączkowe.
– Wysoka zawartość flawonoidów zapewnia działanie antyoksydacyjne. Zapobiega chorobom układu krwionośnego, wzmacnia naczynia krwionośne.
– Obniża poziom złego cholesterolu, co pomaga w zapobieganiu miażdżycy.
– Wyciąg z koniczyny łagodzi i eliminuje dolegliwości trawienne, łagodzi niestrawność, działa pozytywnie na pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
– Pobudza apetyt.
– Zewnętrznie używany działa odkażająco, antyseptycznie. Można stosować na niewielkie rany i oparzenia.
– Ma zastosowanie przeciwzapalne.
– Wykazuje niewielkie działanie nasenne, uspokaja, koi nerwy.
– Pomocna przy bólach głowy, łagodzi je, wycisza.
– Płukanki z koniczyny pomagają na ból gardła
– Badania wykazują dobre działanie koniczyny przy łysieniu androgenowym u mężczyzn.
– Stanowi paszę dla bydła i koni.
– Stosowana w kosmetyce, zwłaszcza do cery trądzikowej oraz przy łuszczycy.
– Wykazuje działanie ujędrniające, polecana jest więc także do pielęgnacji cer dojrzałych, mało elastycznych.
– Pomaga przy zaparciach.
Przepisy lecznicze:
Napar z koniczyny
Składniki:
– Łyżka ziela koniczyny (rozdrobnionej).
– 400 ml wody
Gotujemy wodę, dodajemy łyżkę ziół. Gotujemy mieszankę dalej przez około10 minut. Odcedzamy i czekamy aż ostygnie. Wykorzystujemy do picia lub płukania gardła i jamy ustnej.