Kurkuma, inaczej nazywana ostryżem barwierskim lub szafranem indyjskim to rodzaj byliny pochodzącej z rodziny imbirowatych. Ma ona bardzo podobne właściwości co imbir, jednak znacząco różni się smakiem i zapachem. Ekstrakt kłączy kurkumy (ostryżu) używany jest jako przyprawa do różnych dań, występuje też jako składnik mieszanek przyprawowych. Smak kurkumy jest bardzo wyrazisty, lekko gorzkawy. Zapach kurkumy przypomina nieco zapach szafranu. Ostryż zawiera silny oksydant – kurkuminę. Ta substancja aktywna odpowiada za jaskrawopomarańczowy kolor kurkumy.
Ostryż czyli kurkuma ma wiele różnych zastosowań. Wykorzystywany jest jako przyprawa, roślina ozdobna, a także do barwienia produktów spożywczych. Wykazuje także szerokie działanie lecznicze.
Zawarta w roślinie kurkumina posiada właściwościami przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Aby w jak najlepszy sposób wykorzystać możliwości kurkumy należy spożyć ją na ciepło (podgrzewamy z wodą minimum 8 minut) w towarzystwie tłuszczu i najlepiej z dodatkiem niewielkiej ilości pieprzu. Pieprz zawiera tzw. piperynę wzmacniającą przyswajanie kurkuminy. Kłącze stanowi najważniejszą, najbardziej wartościową część kurkumy ze względu na bogactwo substancji aktywnych i witamin.
Dzięki zawartości drogocennych substancji ostryż działa ochronnie na wątrobę, serce, poprawia też odporność i wzmacnia organizm.
Skład: kurkumina, olejek eteryczny, witaminy i składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez, fosfor, sód, cynk.
Występowanie: głównie Indie i Chiny, a także w mniejszym zakresie Europa.
Właściwości i działanie:
– Właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne. Pomaga zahamować rozwój bakterii, pasożytów i grzybów.
– Wspiera prawidłową pracę serca.
– Wzmacnia odporność organizmu.
– Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego
– Wykazuje działanie przeciwbólowe.
– Ma zastosowanie wspomagające w leczeniu choroby Parkinsona i Alzheimera.
– Stosowana w celu łagodzenia objawów wielu chorób np. przy reumatoidalnym zapaleniu stawów i kości uśmierza ból.
– Działa wspomagająco przy terapii zaburzeń ze strony ośrodkowego układu nerwowego.
– Wykazuje efektywne działanie w zaburzeniach żołądkowo – jelitowych. Pomaga na wzdęcia, niestrawność, zapalenie trzustki i jelit. Przyczynia się do zwiększonej produkcji żółci, ochrania wątrobę. Poprawia apetyt.
– Obniża poziom cukru we krwi i zapobiega odkładaniu się LDL cholesterolu we krwi.
– Pomocna przy odchudzaniu, przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej przy regularnym spożywaniu.
– Działa hamująco na rozwój bakterii Helicobacter pylori.
– Stosowana zewnętrznie pomaga szybciej wyleczyć drobne rany i pozbyć się zaczerwienienia. Działa także łagodząco przy rankach dziąseł. Ma działanie antyseptyczne i przeciwbakteryjne.
– Wspomaga leczenie opryszczki.
– Posiada szerokie zastosowanie w kuchni. Występuje pod różnymi postaciami: w proszku, jako składnik przypraw, dodatek do wielu potraw, jest też dodawana do do naparów, herbat i miodów (poleca się zwłaszcza miód z kurkumą i pieprzem). Służy też jako naturalny barwnik spożywczy.
– Wykorzystywana do barwienia bawełny, lnu, jedwabiu i innych materiałów. Naddaje też żółty kolor kosmetykom np. cieniom i farbom do włosów.
Przepisy lecznicze:
Złote mleko na bazie pasty z kurkumy
Składniki:
Pasta:
– Pół szklanki wody.
– ¼ szklanki sproszkowanej kurkumy dobrej jakości
Gotujemy wodę wymieszaną z kurkumą nie doprowadzając jednak mieszanki do wrzenia. Czas gotowania powinien wynosić około 8 minut. Uzyskaną pastę można przechowywać w lodówce maksymalnie 10 dni. Na bazie pasty przyrządzamy “złote mleko”.
Złote mleko:
Szklanka mleka krowiego lub roślinnego.
Łyżeczka pasty z kurkumy.
Łyżeczka tłuszczu np. oleju kokosowego).
Opcjonalnie: miód i/lub imbir do smaku bądź niewielka ilość pieprzu czarnego dla lepszego przyswajania składników.
Wszystkie składniki (oprócz miodu) podgrzewamy w małym garnku przez około 12-15 minut. Jeśli chcemy wzbogacić „złote mleko” miodem to powinniśmy go dodać dopiero po ostygnięciu mieszanki.