Lipa kwiat

Lipy to pospolicie występujące długowieczne drzewa. Czas kwitnienia lipy to przełom czerwca i lipca. Daje ona drobne, białe kwiaty o przyjemnym zapachu. Zbiór kwiatów lipy powinien mieć miejsce na początku kwitnienia podczas słonecznej pogody. Surowiec leczniczy stanowią kwiatostany, pozyskiwane z dwóch odmian drzewa: lipy drobnolistnej i wielkolistnej. Należy szukać drzew znajdujących się z dala od ulicy. Kwiaty lipy zawierają wiele wartościowych składników: np. związki śluzowe, olejki eteryczne i flawonoidy.
Skład: śluzy, witaminy, flawonoidy, fitosterole, garbniki, olejki eteryczne, kwasy organiczne, sole mineralne.
Występowanie: występuje pospolicie w Europie i Azji. W Polsce bardzo popularne drzewo, w stanie naturalnym występuje dwie odmiany: lipa drobnolistna oraz lipa wielkolistna.

Właściwości i działanie:
– Właściwości przeciwzapalne, antyseptyczne. Lipa pomaga na przeziębienie, łagodzi towarzyszące mu objawy takie jak: katar, bóle gardła czy kaszel. Wykazuje też działanie przeciwgorączkowe.
– Może służyć jako środek pomagający na uspokojenie, nadmierne pobudzenie i wyciszenie skołatanych nerwów. Łagodzi napięcie nerwowe i działa także lekko nasennie.
– Ma zastosowanie zewnętrzne: może służyć do kąpieli, okładów i irygacji. Działa regenerująco na skórę, oczyszcza, łagodzi także niewielki stany zapalne i podrażnienia. Kąpiel z dodatkiem lipy pomaga się zrelaksować i uspokoić nerwy.
– Działa leczniczo przy stanach zapalnych jamy ustnej i gardła.
– Pomocna na zaburzenie trawienia. Pomaga zmniejszyć napięcie mięśni gładkich, pobudza wydzielanie soku żołądkowego i żółci, poprawia apetyt.
– Wykazuje działanie moczopędne i napotne.
– Nieznacznie obniża ciśnienie krwi.
– Okłady z naparu lipy pomagają przy zapaleniu spojówek zmniejszając obrzęki i zasinienia.
– Stosowana także w kosmetyce. Polecana do cery naczynkowej i mało jędrnej. Wzmacnia, regeneruje i rozjaśnia skórę. Ma także korzystny wpływ na włosy słabe i cienkie.


Przepisy lecznicze:


Napar z lipy na przeziębienie
Składniki:
– 1 łyżka wysuszonych kwiatostanów lipy,
– Szklanka wody (300 ml).
Kwiat lipy zalewamy bardzo gorącą wodą. Odstawiamy pod przykryciem na 15-20 minut. Odcedzamy. Pijemy 2-3 razy dziennie między posiłkami. Smak naparu można wzbogacić miodem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Popularne hasła