Mniszek lekarski

Mniszek lekarski jest byliną z rodziny astrowatych. Inaczej zwany mniszkiem pospolitym, wilczym zębem, dmuchawcem. Jest pospolicie rosnącym chwastem i nazywa się go czasem mleczem, ale błędnie, gdyż mlecz i mniszek stanowią dwie różne rośliny. Należy pamiętać, że mlecz polny nie jest jadalny, a mniszek lekarski jest. Wykazuje on wiele cennych właściwości zdrowotnych.

Skład: terpeny, inulina, garbniki, olejek eteryczny, kwas krzemowy, pektyny, fitosterole, karotenoidy, fenolokwasy, flawonoidy, fenolokwasy, sole mineralne (potas, krzem, magnez, żelazo;), witaminy: A, C i z grupy B.
Występowanie: jest rośliną bardzo pospolitą i dziko rosnąca, występuje bardzo licznie w Europie Środkowej. w Polsce spotykany zwłaszcza na całym niżu i w niższych pasmach górskich.


Właściwości i działanie:
– Wykazuje działanie żółciopędne i żółciotwórcze. Wspomaga pracę wątroby. Pobudza apetyt. Stymuluje wydzielanie kwasu solnego w żołądku, poprawia procesy trawienne.
– Napar działa moczopędnie. Wpływa pozytywnie na pracę nerek, zapobiega także powstawaniu kamieni w pęcherzyku żółciowym. Mlecz zapobiega obrzękom.
– Polecany przy kuracjach odchudzających.
– Pomaga zwalczać nieestetyczne kurzajki i brodawki.
– Zawiera dużą ilość związków polifenolowych, które działają neutralizująco na powstawanie wolnych rodników.
wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Pomaga walczyć z infekcją. Wykazuje działanie przeciwkaszlowe. Syrop z kwiatów mniszka działa przeciwzapalnie i ułatwia odkrztuszanie. Mniszek ponadto poprawia odporność i wzmacnia organizm. Poleca się go w stanach rekonwalescencji i u osób starszych.
– Stosowany w leczeniu reumatyzmu.
– Przyśpiesza gojenie ran.
– Nadaje się dla osób z cukrzycą. Roślina zawiera inulinę, która pomaga regulować gospodarkę węglowodanową i spowalniać wchłanianie cukru. Wyróżnia się on niskim indeks glikemicznym.
– Pomaga obniżać poziom “złego cholesterolu” – przy jednoczesnym zwiększeniu poziomu “dobrego cholesterolu”. Ma więc dobroczynny wpływ na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
– Stosowany w kuchni jako dodatek do sałatek, kanapek, herbat, soków. Pozyskuje się z niego sok i miód o dobroczynnych właściwościach dla zdrowia.

Przepisy lecznicze:

Herbatka z mniszka lekarskiego
Składniki:
– Duża garść zebranych kwiatów mniszka.
– 300 ml wody
Zalewamy świeżo zebrane kwiaty mniszka lekarskiego bardzo gorącą wodą. Parzymy pod przykryciem 20 minut. Pijemy po 1 szklance naparu dwa razy dziennie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *