Jeżyna

Jeżyny to krzewy występujące pospolicie, należące do rodziny różowatych. Tworzą zarośla i kępy na skrajach pól i lasów. Wyróżniają się wieloma właściwościami zdrowotnymi i wyjątkowymi walorami smakowymi ich owoców. Wyglądem przypomina malinę, jednak pędy jeżyny są dłuższe, bardziej kolczaste. Owoce mają kolor ciemnofioletowy lub czarny, w smaku są bardziej kwaśne niż owoce malin. Uprawa wymaga stanowiska słonecznego lub lekko zacienionego. Jeżyny stanowią bardzo bogate źródło antyoksydantów, witamin i błonnika. Uważane są za ważny składnik diety antynowotworowej.
Skład: cukry, kwasy organiczne, witaminy: B1, B2, B6, B12, C, A, E, K, antocyjany, sole mineralne: wapń, żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk.
Występowanie: występuje pospolicie w Europie, w Azji i w Ameryce Północnej. Można znaleźć je w lasach , w zaroślach, zagajnikach i przy drogach.
Właściwości i działanie:
– Bogate w silne przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki przyczyniające się do rozwoju komórek rakowych
– Przyspieszają przemianę materii.
– Owoce jeżyn mają pozytywny wpływ na przewód pokarmowy.
– wykazuje działanie antybakteryjne. Sok stosowany zewnętrznie można stosować na wypryski.
– Jako środek stosowany przy infekcjach ma działanie łagodzące, wyciszające. Przynosi ulgę przy nieżycie górnych dróg oddechowych,  także przy anginie. Pomaga szybciej wrócić do zdrowia i sił, wzmacnia organizm.
-Wykazuje działanie napotnie.
– Pomocniczo stosowane w leczeniu anemii.
– Uważa się, że regularnie spożywane mogą obniżyć ryzyko chorób serca.
– Napar z liści stosuje się przeciwbiegunkowo.

Przepisy lecznicze:

Dżem z jeżyn
Składniki:
– 1 kg jeżyny.
– 0,5 kg cukru.
– 2 łyżeczki cytryny.
Jeżyny należy dokładnie umyć, a następnie odsączyć za pomocą sita. W garnku umieszczamy część jeżyn i zasypujemy cukrem i dokładamy tak kolejne warstwy jeżyn i cukru aż wykorzystamy wszystko. Na górze powinna znaleźć się warstwa cukru. Zostawiamy tak przygotowane jeżyny na kilka godzin, aby puściły więcej soku. Następnie należy zagotować je na wolnym ogniu. Powstałą pianę usuwamy. Gotujemy tak długo aż masa zgęstnieje. Skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy i przykrywamy mieszankę. Myjemy i wyparzamy wcześniej przygotowany słoik. Nakładamy do niego ciepły dżem, zakręcamy i odstawiamy do wystygnięcia nakrętką do dołu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *


Abra

Tarot Miłości

Wróżba z kart Tarota w oparciu o rozkład krzyż celtycki.

Tarot

Postaw Tarota

Horoskop na dziś Horoskop na dziś

Sprawdź co Cię dzisiaj czeka
10 październik 2025

Sprawdź
Faza Księżyca Faza Księżyca

Sprawdź fazę Księżyca na dziś

Sprawdź
Horoskop na dziś Wibracja na dziś

W dzisiejszym dniu będziesz podatny na irytację i możesz mieć problemy z opanowaniem emocji. Będziesz czuł się rozdrażniony i rozkojarzony, co może być przyczyną błędów w działaniu lub nieprzemyślanych decyzji. Ważne sprawy lepiej załatwiać w innych dniach. Twoja zdolność do współpracy zostanie dziś poddana próbie. Postaraj się dostosować do okoliczności i trzymaj nerwy na wodzy. Wskazana dyplomacja i cierpliwość. Zadbaj o zdrowie i wypoczynek. Dobrze zrobi spacer na świeżym powietrzu lub drobne zakupy.

Horoskop na dziś Magiczne Ciasteczko
U biednych na pierwszym miejscu jest człowiek, u bogatych pierwsze są rzeczy.