Kozieradką pospolitą nazywamy jednoroczną roślinę z rodziny motylkowatych, uprawianą w Azji, rejonie Morza Śródziemnego, w Europie Środkowej i Wschodniej, w Ameryce Północnej. Kozieradka jest uprawiana także w Polsce. Inne jej nazwy to greckie siano lub grecka koniczyna. W uprawie jest mało wymagająca. Nasiona kozieradki są cenione z uwagi na dużą zawartość substancji śluzowych. Kozieradka jest także pomocna w leczeniu cukrzycy – uważa się, że zioło to obniża poziom cukru we krwi. Roślina ta kwitnie w czerwcu i w lipcu. Wyglądem przypomina ona koniczynę. Zapach kozieradki jest specyficzny, nieco korzenny i ostry, często określa się go jako nieprzyjemny. Regularne spożywanie kozieradki powoduje, że zapach potu robi się specyficzny, bardzo wyczuwalny, wręcz drażniący. Surowiec leczniczy stanowią nasiona kozieradki.
Skład: substancje śluzowe, saponiny, flawonoidy (witeksyna, izowiteksyna i wicenina), witaminy A, C, E, B6, kwas foliowy, cholina, lecytyna, olejek eteryczny, sole mineralne, wapń, żelazo, magnez, sód, cynk, fosfor, potas.
Występowanie: północno- zachodnia Azja, Europa Środkowa i Wschodnia, Ameryka Północna.
Właściwości i zastosowanie:
– Pozytywny wpływ na trawienie i apetyt. Zwiększa wydzielanie soku żołądkowego i trzustkowego, a także śliny. Poprawia przyswajanie składników, zwłaszcza aminokwasów. Olej z kozieradki ma pomocnicze zastosowanie w chorobie wrzodowej gdyż działa ochronnie i przeciwzapalnie na błonę śluzową przewodu pokarmowego.
– Stymuluje wytwarzanie śluzu, ma silne działanie wykrztuśne. Pomaga przy wydalaniu alergenów z układu oddechowego.
– Wykazuje działanie wzmacniające organizm.
– Obniża poziom cukru we krwi, stosowana pomocniczo w leczeniu cukrzycy.
– Ma właściwości przeciwzapalne i rozkurczowe.
– Kozieradka w postaci oleju reguluje wypróżnienia.
– Zwiększa ilość czerwonych krwinek we krwi. Poprawia odporność.
– Pomaga obniżyć cholesterol. Zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy.
– Ma zastosowanie zewnętrzne, np. przy czyrakach.
– Wykazuje właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne. Pomaga zwalczać gronkowca złocistego i pałeczki zapalenia płuc.
– Stosowana w kosmetyce. Odżywia i wzmacnia osłabione włosy, zapobiega ich wypadaniu. Łagodzi podrażnienia skóry głowy.
– Pomaga w odchudzaniu. Kozieradka jest bogata w rozpuszczalny błonnik.
– Działa pomocnie w leczeniu bólu miesiączkowego.
– Wykazuje właściwości moczopędne, pomaga usuwać nadmiar wody z organizmu.
– Łagodzi nieprzyjemne objawy menopauzy.
– Wykorzystywana w celach spożywczych w Azji. Sproszkowane nasiona są tam cenioną przyprawą podkreślającą smak ryb, mięs, sałatek, sosów i zup. W celu pozbycia się specyficznego zapachu i smaku goryczki nasiona kozieradki poddaje się prażeniu.
Przepisy lecznicze:
Odwar z kozieradki do zastosowania zewnętrznego
Składniki:
– Łyżka sproszkowanych nasion kozieradki.
– 1 szklanka wody 300 ml.
Gotujemy wodę i zalewamy nią sproszkowane nasiona po czym umieszczamy mieszankę w garnku i dalej gotujemy na małym ogniu przez ok. 3 do 5 minut. Odwar stosujemy zewnętrznie na wrzody, czyraki lub inne łagodne stany zapalne skóry.